Beethoven helpt oorzaak ouderdomsdoofheid te vinden

12-06-2006 algemeen

Japanse, Amerikaanse en Duitse onderzoekers naar doofheid hebben kruisingsexperimenten gedaan met muizen, waaronder de zg Beethoven (!) muis die progressief sensoneurologische doofheid heeft.

Indien men deze kruist met een andere stam dan verkreeg men een stam met selectieve achteruitgang van de binnenste zintuighaarcellen, terwijl de buitenste haarcellen intakt bleven. Inkruisen met een andere stam leidde tot een toenemende achteruitgang van de buitenste haarcellen terwijl de binnenste haarcellen intakt bleven.

Met deze proefdiermodellen hoopt men nu het mechanisme van horen en de oorzaak van ouderdomsdoofheid beter te kunnen ontrafelen. Tot nu toe wordt namelijk verondersteld dat de buitenste haarcellen dienen voor het geleiden van de gehoorprikkel naar het gehoorcentrum. Onder invloed van de electrische impuls kunnen deze haartjes bewegen.De binnenste haarcellen dienen voor geleiding van de prikkel vanaf het gehoorcentrum.

Met dank aan Pierre Demacker . Meer informatie over dit onderwerp wordt binnenkort gepubliceerd in Genetics (auteurs: Noguchi Y, Kurima K, Makishima T en anderen).


Reacties

Er zijn nog geen reacties Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen