Brandweer doof van eigen sirene

18-03-2007 algemeen

ARNHEM – Een derde van de brandweerlieden heeft last van gehoorschade. Ook hulpverleners van politie en ambulance worden doof van de sirenes. Dit zegt de Nationale Hoorstichting. Voor ambulancepersoneel en agenten ligt dat percentage naar verwachting tussen de tien en twintig procent.

Vooral de sirenes en het verkeerslawaai spelen hun parten. Aangezien brandweerlieden ook nog met zwaar materieel zoals slijptollen werken, is het percentage daar hoger. In ons land werken circa 26.000 brandweerlieden. “Ik zie hulpverleners tegenwoordig elke week op het spreekuur. Het leidt helaas al tot arbeidsconflicten en uitval” , zegt Jan de Laat, hoofd audiologisch centrum van het Leids Universitair Medisch Centrum, tevens bestuurslid van de Nationale Hoorstichting. ” Het aantal hulpverleners dat kampt met gehoorschade loopt in de tientallen procenten.”

Afwijken
Spaans onderzoek onder 3300 brandweerlieden toonde aan dat 32,8 procent van hen slechthorend is, waarmee deze beroepsgroep de tweede plaats inneemt op de lijst van werkgerelateerde schade.

Volgens De Laat zal dat percentage in Nederland niet afwijken. “Het is juist in die hulpverlenende beroepen heel precair. Politierechercheurs lopen vaak al in de eerste jaren van hun carrière op de politiemotor de schade op.”

Bron: Telegraaf.nl


Reacties

Er zijn nog geen reacties Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen