Gebarentolk op tv bij jeugdprogramma`s in de week van Werelddovendag

26-08-2015 algemeen

De NTR zendt in de week voorafgaand aan Werelddovendag op 26 september dagelijks een selectie van de afleveringen met gebarentolk uit in het ochtendblok van NPO Zappelin.

De NTR heeft 25 afleveringen van haar belangrijkste titels voor jonge kinderen laten voorzien van een tolk die voor doven gebaren maakt. Deze uitzendingen zijn sinds november vorig jaar op de website van Schooltv te zien. Deze uitzendingen van Sesamstraat, Koekeloere, Hoelahoep, Zandkasteel en Huisje Boompje Beestje zijn daardoor ook toegankelijk voor dove en slechthorende kinderen. En ook dove (groot)ouders kunnen dankzij de tolk samen met hun (klein)kind genieten van deze kinderprogramma's.

Om de naamgebaren van de diverse figuren uit de kinderseries te leren, zijn er ook filmpjes gemaakt om deze te oefenen.

Naamgebaren Sesamstraat

Naamgebaren Koekeloere

Naamgebaren Het Zandkasteel

Naamgebaren Hoelahoep

Naamgebaren Huisje Boompje Beestje

Samenwerking
Berengroep – de initiatiefnemer van Doof.nl – heeft in opdracht van de NTR deze afleveringen voorzien van een tolk gebarentaal. In de eigen studio van Berengroep hebben de tolken de afleveringen vertaald in gebarentaal. Vervolgens is deze opname gemonteerd in de originele aflevering van het kinderprogramma. De feedback van een panel van gebarentaalgebruikers heeft de productie nog verder verbeterd.


Reacties

Er zijn nog geen reacties Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen