Loodzware Deaflympics Marathon; vierde en tiende plek voor Nederland

21-07-2013 algemeen

Silvana Dell’Era en Ton Vlasveld hebben vandaag een loodzware Deaflympics marathon gelopen in Füssen (Duitsland). Dell'Era kwam binnen met een tijd van 3:47:13 en werd vierde van de dames. Vlasveld eindigde op de tiende plek bij de heren met een tijd van 3:29:26.

Het was ook in Duitsland warm en benauwd weer met weinig afkoelende wind. Het parcours lag op een gemiddelde hoogte van 725 meter en bestond voor de helft uit grindpaden met kleine verraderlijke heuveltjes. Dit zorgden er voor dat de krachten van de lopers sneller uitgeput raakten en de accu bij de meeste eerder leeg was.

De Marathon startte stipt om 7:30 uur en 3 uur 47 minuten en13 seconden later kwam Dell'Era over de finish. Gezien de omstandigheden een uitstekende prestatie, maar helaas net niet genoeg voor een podiumplaats. Haar tegenstanders Jacqueline Keller (goud) en Melanie Jewett (brons) zijn echte trailrunners en hebben al meer marathonervaring dan Dell'Era. De Poolse dame Edyta Zareba werd verrassend tweede.

Vlasveld liep de eerste dertig kilometer een goed tempo en een verbetering van zijn eigen PR (3:23:00) was in zicht. Maar door de hitte en het zware parcours kon hij zijn mooie tempo helaas niet volhouden. Uiteindelijk finishte Vlasveld als tiende met een tijd van 3 uur 29 minuten en 26 seconden. Het goud en zilver ging naar de Kenianen Daniël Kiptum en Peter Toroitich. Bronzen medaillewinnaar Kochichiro Yamanaka (Japan) zakte na de finish in elkaar, een duidelijk teken dat het een zware marathon was.

De Deaflympics Marathon is onderdeel van de Deaflympics, de Olympische Spelen voor topsporters met een auditieve beperking, die van 26 juli tot 4 augustus plaatsvindt in Sofia (Bulgarije).