Muziek helpt bij revalidatie cochleair implantaat

11-11-2016 algemeen

Een korte muziektraining helpt gebruikers van een cochleair implantaat om emoties in stemmen beter te herkennen. Dat blijkt uit onderzoek van Christina Fuller die onlangs promoveerde op haar onderzoek naar het effect van muzikale training op het leren horen met een cochleair implantaat (CI). 

Fuller onderzocht wat muziek kan betekenen in de revalidatie van mensen die net een CI hebben gekregen. Ze ontdekte onder andere dat door het luisteren van muziek, mannen- of vrouwenstem beter onderscheiden worden. Net als emoties.

Met een CI komen geluiden niet langer met akoestische signalen binnen, maar met elektronische signalen. Een nieuwe manier van luisteren die ook training vraagt. Muzikale training blijkt daar een positief effect op te hebben.

Vervolgonderzoek
Fuller wilt graag vervolgonderzoek gaan doen. Een langdurig onderzoek met een begin- en eindtest. Uiteindelijk ziet ze de training met muziek graag onderdeel worden van het bestaande revalidatietraject, waar drie maanden lang de focus voornamelijk op spraak ligt. Muziek blijft moeilijk, maar oefening en training baart kunst. 

Bron: NPO Radio 1


Reacties

Er zijn nog geen reacties Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen