
Vrijheidsmaaltijd op 5 mei bij SWDA in Amsterdam
Maandag 5 mei is het Bevrijdingsdag. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei initieert op deze dag de Vrijheidsmaaltijden. Iedereen kan aan een Vrijheidsmaaltijd meedoen. Dit jaar draagt ook welzijnsstichting SWDA een steentje bij. Chef-kok Martijn (doof) zal in het clubhuis een heerlijk driegangendiner verzorgen.
Vrijheid vieren is meer dan alleen feest. Het is ook een moment van stilstaan bij wat het betekent om in vrijheid te leven. Vrijheid is niet vanzelfsprekend, want er zijn genoeg plekken op de wereld waar mensen leven in oorlog en onveilige situaties. Op 5 mei viert Nederland de bevrijding van de Duitse bezetting in 1945.
Nationaal Comité 4 en 5 mei
Het comité is in 1987 opgericht met als belangrijkste taken: het in leven houden en betekenis geven aan de herdenking op 4 mei en viering van de vrijheid op 5 mei. Het comité organiseert jaarlijks de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam en coördineert de Bevrijdingsfestivals door het hele land op 5 mei. Ook fungeert het als kenniscentrum en zorgt het ervoor dat de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog en het belang van vrijheid leven blijven.
De Vrijheidsmaaltijden
In 2024 en 2025 viert het comité 80 jaar vrijheid met o.a. Vrijheidsmaaltijden in de buurt. Een mooi moment om met elkaar in gesprek te gaan over het belang van vrijheid. Iedereen kan een Vrijheidsmaaltijd organiseren. Het enige dat je nodig hebt is een groot plein, een gezellig park, een ruimte in de bibliotheek of in een buurthuis én al je buren, vrienden, familie, naasten en kennissen. Iedereen is welkom. Het doel van een Vrijheidsmaaltijd is verbinden en vrijheid vieren. Voor dit jaar kun je je helaas niet meer aanmelden als organisator.
SWDA
Maar wel als deelnemer. Bij Stichting Welzijn Doven Amsterdam (SWDA) bijvoorbeeld. Daar staat op 5 mei de deur open voor iedereen die doof, slechthorend of horend is. Of je nou de Nederlandse Gebarentaal kent of niet, je bent welkom tussen 17.00 en 20.00 uur in dit clubhuis aan de Stadhouderskade 89 in Amsterdam. Martijn (van Martijn Kookt) heeft een heerlijk driegangendiner samengesteld. Voor slechts 10 euro geniet je van de gezelligheid van dove en horende buurtbewoners en andere vrijheidsvierders. Koop snel je tickets, want vol is vol.
Martijn Kookt
Martijn Smits is een dove chef-kok die als eerste dove student afstudeerde aan de hotelschool. Hij heeft gewerkt in professionele keukens maar kookt nu als private chef op locatie onder de naam Martijn Kookt. Met zijn eigen servies, pannen en ingrediënten onder zijn arm komt hij bij je thuis of het bedrijf en neemt jouw keuken over. Jij, je vrienden, familie of collega’s hoeven niets te doen, behalve genieten van deze culinaire ervaring.
Schuif jij gezellig aan op 5 mei?