Belgische campagne over gehoorstoornissen bij mensen met een verstandelijke beperking

17-07-2017 samenleving & maatschappij

Wanneer mensen met een verstandelijke beperking last krijgen van gehoorverlies, wordt dit vaak niet opgemerkt door hun begeleiders. Die denken vaak dat deze cliënten een boodschap niet begrijpen door hun beperking, of door gedragsproblemen, veroudering of dementie. Terwijl een gehoorapparaat de kwaliteit van leven flink kan verbeteren. Om aandacht te vragen voor dit probleem is in België de campagne ‘Rita hoort niet goed’ gestart.

De campagne is een initiatief van de Sig-intervisiewerkgroep Gehoor en verstandelijke beperking in samenwerking met de Arteveldehogeschool Gent en de Provincie Oost-Vlaanderen, met dank aan steunpunt Algemeen Welzijnswerk Steunpunt ExpertiseNetwerken (SEN vzw).

Het is een misverstand om te denken dat mensen met een verstandelijke beperking niet getest kunnen worden op gehoorverlies. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. De ervaring leert verder dat het gebruik en het onderhoud van hoorapparaten bij deze doelgroep specifieke aandachtspunten heeft.

Lees het volledige artikel op Klik.


Reacties

Er is 1 reactie Bekijk

Leuk dat er zo’n initiatief voor mensen met een verstandelijke beperking ontstaan! Ik woon met een zus met een verstandelijke beperking, en ik ben bang dat ik mag niet opmerken dat ze last van gehoorverlies krijgt. Ook wist ik niet dat mensen met een verstandelijke beperking getest kunnen worden op gehoorverlies! Bedankt voor de informatie.

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen