Eenvoudige aanrakingen geven belangrijke informatie aan doofblinden

21-07-2020 algemeen

Mensen die problemen hebben met horen én zien kunnen op verschillende manieren communiceren. Een van die manieren is Social Haptic Communication (SHC). Hiermee wordt aanvullende informatie over bijvoorbeeld een ruimte, sfeer of emoties aangegeven. Zo zijn doofblinden meer betrokken bij hun omgeving en kunnen ze beter deelnemen aan communicatie, aldus de ontwikkelaars van de basiscursus SHC in Nederland.

Social Haptic Communicatie is niet nieuw. Deze vorm van tactiele communicatie komt oorspronkelijk uit Finland. De afgelopen dertig jaar heeft SHC zich verder ontwikkeld. Nu wordt het gezien als een belangrijke aanvulling in de communicatie met doofblinden. 

Informatie over omgeving

Met SHC is het mogelijk om met simpele aanraking de doofblinde persoon een indruk te geven van omgevingsfactoren. Hierbij kun je denken aan de inrichting van een ruimte, de positie van de aanwezige personen, een bepaalde sfeer of emoties die van invloed zijn om de communicatie. 

Aanrakingen op de rug

SHC wordt veelal gebruikt als aanvulling op andere vormen van tactiele communicatie, zoals vierhandengebaren. De aanrakingen zijn meestal basaal en geen volledige gebaren. Ze worden meestal niet op de handen, maar vooral op de schouders en rug gemaakt.

SHC leren

Professionals van Kalorama, GGMD, Kentalis en Bartiméus hebben een basiscursus ontwikkeld voor Nederlandse gebruikers. Deze cursus en voorlichting over SHC is geschikt voor mensen met doofblindheid, personen in hun directe omgeving en professionals. 


Reacties

Er zijn nog geen reacties Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen