Brons voor wielrenner Marc Stouten, voetballers uitgeschakeld op Deaflympics

09-05-2022 samenleving & maatschappij

Een weekend vol blijdschap en verdriet op de Deaflympics in Brazilië. Afgelopen vrijdag 6 mei heeft wielrenner Marc Stouten een bronzen medaille gewonnen. Atlete Elaine den Exter werd vijfde in de finale van de 100 meter sprint. Helaas is voor het Nederlands Doven Elftal het avontuur in Caxias do Sul voorbij.

Marc Stouten op de derde plek op het podium
Op 6 mei voegde de Nederlandse delegatie van de Olympische spelen voor doven een medaille toe aan de lijst. Wielrenner Marc Stouten behaalde brons bij de wegwedstrijd! Na 107 km fietsen kwam hij bij de spannende finish als derde over de lijn. Naast de vijfde plek op de sprint en vierde plek op de puntenkoers, is dit een heel goede prestatie! Het was sowieso een geluk dat Marc nog mee kon doen, want bij de tijdrit viel hij en brak zijn stuur, waardoor hij niet kon finishen. Gelukkig was zijn fiets op tijd gerepareerd.

Atletiek: Elaine 5e op 100 meter

Sprintster Elaine den Exter deed het heel goed bij de 100 meter sprint. In de series werd ze tweede en in de halve finale derde. Daarom mocht ze op 8 mei meedoen met de finale. De concurrentie was sterk en uiteindelijk is Elaine vijfde geworden. Op donderdag 12 mei loopt Elaine de series voor de 200 meter sprint. De halve finale en de finale zijn op vrijdag 13 mei. Live meekijken kan via het Facebookaccount van de KNDSB.

Alle Nederlandse sporters die meedoen aan de Deaflympics bij elkaar

Het hele Nederlandse team op de Deaflympics

Voetbalelftal uitgeschakeld

Het Nederlands Dovenelftal heeft gevochten als leeuwen deze Deaflympics. Helaas is ‘doof oranje’ gestrand in de poulefase. De eerste wedstrijd tegen Iran werd verloren met 0-4. De tweede tegen Brazilië eindigde in 0-1, met een Braziliaanse scheidsrechter die nogal partijdig leek. Vervolgens werd het 1-3 tegen Kameroen. Bij de laatste wedstrijd tegen Italië (live gestreamd op Xplay TV) was al duidelijk dat Nederland het niet zou redden, ook deze wedstrijd werd verloren met 4-0.
Bijzonder was overigens de wedstrijd tussen Brazilië en Kameroen op 30 april. Brazilië verloor met 0-3. Later bleek dat Kameroen twee horende spelers had. Daarom is de score omgezet in 3-0 voor Brazilië.

Naar huis

De meeste Nederlandse sporters zijn inmiddels onderweg naar huis of al thuis. Gouden medaillewinnaar Albert Westerhof is warm onthaald op Schiphol. Ook judoka Jari Wollrabe heeft Caxias do Sul verlaten en blijft nog een weekje in Brazilië. De voetballers en wielerploeg komen dinsdagochtend 10 mei om 11.45 uur aan op Schiphol.