Mogelijk nieuwe behandeling voor eenzijdige doofheid

02-05-2018 algemeen , hooroplossingen , onderzoek & wetenschap

Als er sprake is van eenzijdige doofheid, worden in Nederland standaard twee opties aangeboden: behandeling met een CROSS of met een BCD. Beide apparaten bieden het geluid via een omweg aan het goede oor aan. Het dove oor wordt dus niet gebruikt, terwijl dit wel wenselijk is. Het UMC Utrecht onderzoekt of patiënten met eenzijdige doofheid mogelijk baat hebben bij een derde optie: behandeling met een cochleair implantaat

Eenzijdige doofheid

Van eenzijdige doofheid of SSD – single sided deafness – spreken we als iemand met één oor goed hoort (gemiddelde gehoordrempel ≤30dB) en met het andere slecht (gemiddelde gehoordrempel ≥70dB). Eenzijdige doofheid ontstaat meestal pas op latere leeftijd, bijv. door een virusinfectie, otosclerose, de Ziekte van Ménière, een brughoektumor of een trauma. Patiënten met eenzijdige doofheid kunnen niet goed horen uit welke richting een geluid komt en hebben moeite met het verstaan van spraak in rumoerige ruimtes. CROSS-hoortoestellen (Contralateral Routing of Sound System) en BCD’s (Bone Conduction Devices) lossen dit probleem niet op, omdat het dove oor bij deze apparaten onbenut blijft. Om goed richting en geluid te kunnen bepalen hebben de hersenen namelijk geluidsinformatie van twee oren nodig.

Cochleair implantaat

De afdeling Keel-, Neus-, en Oorheelkunde (KNO) van het UMC Utrecht onderzoekt daarom of een behandeling met een cochleair implantaat een meerwaarde heeft voor patiënten met eenzijdige doofheid. Een CI wordt tijdens een operatie ingebracht en neemt de functie van het beschadigde slakkenhuis over. Met deze behandeling is al veel ervaring, maar alleen bij patiënten met tweezijdige doofheid. Arts-onderzoeker Jan van Heteren legt uit: “Bij een CI wordt het geluid via het implantaat direct doorgegeven aan de gehoorzenuw van het dove oor. Daardoor krijgen de hersenen dus weer van twee kanten signalen binnen. In onze CINGLE-studie vergelijken we de huidige behandelingen met cochleaire implantatie.”

Vijf jaar

Binnen de CINGLE-studie worden patiënten in twee groepen verdeeld. Door onafhankelijke loting wordt bepaald of een patiënt wordt behandeld met één van de twee bestaande methodes of met een CI. Vervolgens worden de deelnemers gedurende vijf jaar gevolgd. In het eerste jaar vindt drie keer een meting van het gehoor plaats en vullen deelnemers verschillende vragenlijsten in. Daarna worden de metingen eens per jaar uitgevoerd. Van Heteren: “Voor de groep die een implantaat krijgt is de beginperiode het meest intensief, omdat zij eerst een revalidatietraject door moeten. Deelnemers in de andere groep mogen eerst de twee bestaande behandelingen uitproberen. Daarna kunnen ze kiezen voor een BCD, een CROSS of geen behandeling.”

Over de resultaten kan Van Heteren nog niets zeggen. Dat komt doordat de data niet geanalyseerd mogen worden zolang er nog mensen deelnemen aan de studie. De eerste resultaten worden in 2019 verwacht. Tot die tijd is er dus ook nog niets bekend over de beschikbaarheid of vergoeding van een CI voor mensen met eenzijdige doofheid.

Aanmelden als deelnemer

Het onderzoeksteam wil in totaal 120 mensen volgen. Op dit moment nemen 95 mensen deel, dus er is nog plaats voor nieuwe kandidaten. Heb je interesse om deel te nemen, ben je 18 jaar of ouder en spreek je de Nederlandse taal vloeiend, stuur dan een e-mail naar: CINGLE@umcutrecht.nl. Je kunt uiteraard ook contact opnemen met je eigen KNO- of huisarts. Na aanmelding neemt het onderzoeksteam contact met je op om te bepalen of je aan het onderzoek mee kunt doen.


Reacties

Er zijn 6 reacties Bekijk

Gilles Caljé

Ben aan L kant geheel doof ,gekomen door Meniere waar ik nu geen last meer van heb….
Is ook al meer dan 20 jaar geleden.
Heb nu aan R oor gehoorapp.
Ben79 jaar en man maar kan alleen via trein e.d Utrecht bereiken omdat ik allen in de buurt auto rij.
Heb interesse met gemengde gevoelens.
Groeten,
Gilles Caljé
Vlissingen

Ben aan rechterkant geheel doof sinds 30 jaar. Na aanvallen van Ménière vond de K & O-arts dat er vocht in mijn oor zat. Onder verdoving heeft hij dat vocht, wat er niet in zat, geprobeerd er uit te zuigen. Ondanks verdoving werd dat uitzuigen steeds pijnlijker en het duurde ook erg lang, en was op slag totaal doof aan dat oor.
Ik ben een vrouw van 82 jaar. Heb daar al die jaren erge last van. Evenwicht, druk op oor, en veel lawaai. Kan telefoongesprekken niet verstaan. Woon in Amsterdam. Zie wel op tegen een eventuele operatie.

Redactie Doof.nl

Dag meneer Caljé en mevrouw Noort, gemengde gevoelens zijn begrijpelijk. Als u via het bovengenoemde e-mailadres contact opneemt, kunt u dit gewoon kenbaar maken. De onderzoekers kunnen u goed uitleggen of u in aanmerking komt en ook eventuele andere vragen beantwoorden.

T. Buissing

ben sinds 40 jaar links doof doordat, na een ooroperatie, mijn gehoor niet meer terug keerde. Sinds de jaren 90 wordt mijn gehoor rechts steeds slechter en draag ik rechts nu een BAHA.
Links kan bij geen CI worden geplaatst, omdat de gehoorzenuw daar té lang inactief is geweest en niet meer zal werken. In Leiden zeggen ze dat het plaatsen van een CI, na zó langdurige doofheid, niet succesvol zal zijn.

S. De Vries

Ik heb een mail gestuurd, maar krijg geen reactie… Zijn er nog mensen nodig?

Beste S. de Vries, de redactie heeft geen informatie over het aantal deelnemers, hiervoor dient u echt contact met de onderzoekers op te nemen. U kunt dit ook via uw huisarts of KNO-arts doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.